Trailer coming soon
Jackie Brown
Detaljer
Aldersgrense
15 år
Premiere
Lengde
2 timer 34 min
Regi
Quentin Tarantino
Rollebesetning
Samuel L. Jackson
Pam Grier
Bridget Fonda
Robert De Niro
Originaltittel
Jackie Brown
Språk
Engelsk
Sjanger
Krim
Drama
Thriller
Se mer
Trailer coming soon

Jackie Brown

Endelig er Quentin Tarantino klar med Jackie Brown! Skaperen av de moderne klassikerne De hensynsløse (Reservoir Dogs) og Pulp Fiction har ventet mer enn tre år siden sin forrige, men for å si det med en omskrivning av en av regissørens egne replikker fra Pulp: "You will know where the extra time went".<br />
Jackie Brown er et to og en halv time langt ambisiøst verk, som skiller seg klart fra sine to forgjengere. Likevel er du aldri i tvil om at du ser en film av Quentin Tarantino. Til grunn for filmen ligger Rum Punch, en kriminalroman av den kjente amerikanske forfatteren Elmore Leonard som Tarantino har vært tilhenger av i mange år. Da han i sine ungdomsdager som butikktyv nasket med seg Leonards roman The Switch, var det avgjort for Tarantino: En dag skulle han lage en film basert på en av forfatterens bøker. Nå er dagen kommet.<br />

Ironisk nok introduserte The Switch de to figurene Ordell Robbie og Louis Gara i Leonards univers, og i Rum Punch fikk leserne stifte nytt bekjentskap med dem, 15 år etter. Ordell (Samuel L. Jackson) er våpenhandler, og Louis (Robert De Niro) har nettopp sluppet ut av fengsel når vi møter dem i Jackie Brown. I Tarantinos fortolkning av historien er arenaen flyttet fra Miami til Los Angeles' forsteder for å være sikker på at miljøskildringene holder mål.

Filmens tittelperson Jackie Brown spilles av den legendariske Pam Grier, et av Tarantinos største idoler, først og fremst kjent for sine mange såkalte blaxploitation-filmer på 70-tallet. Jackie Brown, eller Burke som hun heter i Leonards roman, er i Ordells tjeneste. Hun arbeider i et lite flyselskap, og smugler penger inn i USA for Ordell. En dag blir hun stoppet av to politiagenter med penger og dop i flybagen sin, og hun tvinges til å samarbeide. Hun forteller Ordell om avtalen hun har gjort med politiet, men forsikrer ham om at hun lurer dem. I virkeligheten prøver Jackie å spille de to partene opp mot hverandre og selv komme ut av knipen med begge bena plantet i fri jord og en god slump penger i tillegg. For å få til dette må hun bruke alt hun har av kvinnelist og erfaring fra Los Angeles' hardbarkede gater og til enhver tid være et skritt foran både Ordell og politiet. Hun trenger all den kløkt hun er i besittelse av og mer til. Ordell på sin side er i ferd med å avslutte sin kriminelle karriere og trekke seg ut med pengene han har tjent på ulovlig våpensalg. Risker av den typen Jackie innebærer er ikke det han trenger nå, og med flere tidligere drap på samvittigherten er han ikke fremmed for tanken på å rydde henne av veien. Men hun levere pengene han fremdeles har i Mexico først, før han lar Mr. Smith & Wesson tale.

Jackies fribillett kommer i form av kausjonisten Max Cherry. Han flettes inn i forviklingene gjennom Ordell som leier hans tjenester. Cherry forelsker seg hodestups i Jackie, og er hennes eneste solide ankerfeste i et spill der det eneste hun er sikker på er at hun ikke kan stole på noen. Max er uselvisk inntil det patetiske og vil trekke seg ut av bransjen han opererer i. Han er lei av å hjelpe små og store kjeltringer med å løse deres problemer, og i Jackie ser han endelig en vei ut av sin egen triste tilværelse. Men Jackie spiller et høyt og livsfarlig spill, og vet at det trengs en stor porsjon både flaks og dyktighet, og en evne til å holde hodet kaldt under press som hun slett ikke er sikker på at hun innehar...

QUENTIN TARANTINO er vidunderbarnet som med sin første film De hensynsløse (Reservoir Dogs) dannet skole for den moderne, "hippe og ironiske" gangsterfilmen. Med oppfølgeren Pulp Fiction kom også den store suksessen, oppmerksomheten og de gode kritikkene. Syv Oscar-nominasjoner, en statuett (for beste manuskript), samt Gullpalmen i Cannes i 1994. Han regisserte også et av fire kapitler i novellefilmen Fire rom og trøbbel, ved siden av Robert Rodriguez, Alexandre Rockwell og Allison Anders. Han har også skrevet manuskriptet som ligger til grunn for Oliver Stones Natural Born Killers, samt Tony Scotts True Romance og Robert Rodriguez' From Dusk Till Dawn. I sistnevnte spiller han en av filmens hovedroller. Tarantino har også spilt mindre roller i en rekke andre filmer, blant dem Desperado, Destiny Turns On The Radio og Girl 6.

PAM GRIER spiller tittelrollen Jackie Brown og er en av Quentin Tarantinos erklærte favorittskuespillere. Hun er først og fremst kjent fra en rekke av 70-tallets såkalte blaxploitation-filmer som Foxy Brown, Coffy og Sheba Baby. Mer nylig har vi kunnet oppleve Grier i Mars Attacks!, Escape From L.A., Posse, Bill And Ted's Bogus Journey og Above The Law. Av TV-show hun har deltatt i kan nevnes The Cosby Show, Fresh Prince Of Bel Air, In Living Color og Miami Vice, og hun har mottatt flere ærespriser for sin mangeårige innsats som et rollebilde for svarte skuespillere.

SAMUEL L. JACKSON har vært brukt av Quentin Tarantino før, som John Travoltas makker Jules i Pulp Fiction, en rolle han ble Oscarnominert for. Han har eller spilt i storfilmer som Jurassic Park, Die Hard i New York, Tid for hevn, The Long Kiss Goodnight, Patriotenes spill, True Romance og Mafiabrødre. Han har også spilt i mange av filmene til Spike Lee og andre kvalitetsfilmer som Eve's Bayou, Trees Lounge, Fresh, Losing Isaiah og Kiss Of Death. Han blir snart å se i blant annet Sphere med Dustin Hoffman og Sharon Stone og den nye Star Wars-filmen.

ROBERT FORSTER spiller kausjonisten Max Cherry som forelsker seg i Jackie Brown, en rolle som meget vel kan revitalisere hans karriere, for ikke å si endelig sette ham på kartet over dyktige karakterskuespillere. Han startet som teaterskuespiller på Broadway midt på 60-tallet i stykker som Glassmenasjeriet, En sporvogn til begjær og Gjøkeredet, før han filmdebuterte i John Hustons Reflections In A Golden Eye i 1966, der han spilte mot blant annet Marlon Brando og Elizabeth Taylor. Han har siden den gang spilt i et femtitalls filmer og TV-produksjoner, men aldri opplevd den anerkjennelsen han fortjener. Nå ser det ut til at en ny vår har startet for Forster, først med rollen som Max Cherry i Jackie Brown, og senere i år med thrilleren American Perfekt der han spiller mot Amanda Plummer, David Thewlis og Paul Sorvino.

BRIDGET FONDA spiller Melanie Ralston, den rappkjefta kjæresten til Ordell. Hun har spilt i mer enn 20 spillefilmer siden hun debuterte i 1986, blant dem Single White Female, Nikita, Gudfaren 3, Lille Buddha, Singles, City Hall, Scandal og Doc Hollywood.

ROBERT DE NIRO spiller Louis Gara og trenger neppe noen introduksjon annet enn at han har spilt i en endeløs rekke filmer med det fellestrekk at han alltid gjør en strålende innsats. Blant De Niros mange suksesser finner vi Mean Streets, Taxi Driver, Gudfaren 2 (Oscar for beste birolle), Raging Bull (Oscar for beste hovedrolle), Hjortejegeren, 1900, King Of Comedy, Brazil, The Mission, Angel Heart, The Untouchables, Mary Shelley's Frankenstein, Mafiabrødre, Cape Fear, Sleepers og Cop Land.

MICHAEL KEATON spiller Ray Nicolet, den ene av agentene som prøver å skvise Jackie Brown. Keaton startet som stand up-komiker, men fant snart veien til Hollywood. Han har blant annet spilt i Beetlejuice, de to første Batman-filmene, Stor ståhei for ingenting, The Paper og Multiplicity.

JACKIE BROWN - MUSIKKEN (ha med lite bilde av platecoveret)
Musikk har alltid spilt en sentral rolle i Quentin Tarantinos filmer. Stealers Wheels "Stuck In The Middle With You" i De hensynsløse og Urge Overkills versjon av Neil Diamonds "Girl, You'll Be A Woman Soon" i Pulp Fiction er bare to eksempler på hvordan han benytter gamle låter i en ny ramme. For Tarantino bruker ikke såkalt "score", altså tradisjonell filmmusikk som understøtter scenene. I stedet leter han i platebunken til han finner en låt han mener passer de enkelte scenene. Tarantino har ved flere anledninger hevdet at han hører musikken inne i hodet mens han skriver manus til filmene sine. Denne gangen har han pusset støv av en god porsjon amerikansk 70-tallssoul, der Bobby Womacks "Across 110th Street" og The Delfonics' "Didn't I Blow Your Mind This Time" først og fremst peker seg ut. Andre blinkskudd er Brothers Johnsons "Strawberry Letter #23", The Crusaders' "Street Life" og Bloodstones "Natural High", mens helt andre musikkformer er representert ved Johnny Cash' "Tennessee Stud", Vampyros Lesbos' "The Lions And The Cucumber" og Foxy Browns "Holy Matrimony".
FILMMUSIKKEN ER TILGJENGELIG FRA WARNER MUSIC!

ELMORE LEONARD er romanforfatteren hvis Rum Punch ligger til grunn for filmen Jackie Brown. Leonard startet sin karriere for mer enn 40 år siden som westernforfatter, men gikk senere over til å posisjonere seg som en av USAs fremste og mest stilsikre krimforfattere. Mange av bøkene
Vis mer