Crash
Detaljer
Aldersgrense
18 år
Premiere
Lengde
1 time 41 min
Regi
David Cronenberg
Rollebesetning
James Spader
Holly Hunter
Elias Koteas
Deborah Unger
Rosanna Arquette
Sjanger
Drama
Se mer

Crash

David Cronenbergs kontroversielle filmklassiker Crash (1996) ble en sensasjon i Cannes for 26 år siden, og filmens sjokkerende innhold skapte stor debatt her i Norge. Crash ble etter hvert nektet kinovisning i Oslo og andre norske byer. Motstanderne omtalte den som «provoserende, vond og pervertert» og «en ren pornofilm», mens fansen hyllet den. Crash ble raskt en kultfilm på video, og nå returnerer endelig David Cronenbergs klassiker til norske kinoer og cinematek, i nyrestaurert utgave.

Filmtidsskriftet Montages har over lengre tid jobbet med et formidlingsprosjekt som vil fortelle historien om norsk kinokultur på 1990-tallet, effekten av et kommunalt kinomonopol og kontroversen rundt Crash, sett i lys av vår tids debatt om et stadig mer krevende ytringsklima, de mange rapportene om økt (selv)sensur blant kunstnere og hvordan en ny form for moralisme har preget kulturen nå på 2020-tallet. Dette ledet til at Montages også har grepet anledningen til å hente Crash tilbake til norske kinoer for et knippe spesialvisninger i Oslo og andre steder i landet, med tilhørende samtaler om Cronenbergs estetikk, filmens grenseoverskridende innhold og konseptet om sensur – da og nå.

Crash (1996) er et av regissør David Cronenbergs mest vågale, kontroversielle og komplekse verk, og baserer seg på forfatter J.G. Ballards roman ved samme navn fra 1973. Filmen skildrer en gruppe mennesker som får seksuell tenning av ulike former for bilkrasj og alt som hører til (arrdannelser, proteser, deformerte kropper). I hovedrollene finner vi James Spader, Oscar-vinner Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Kara Unger, m.fl. Musikken er av Ringenes herre-komponist Howard Shore.

«David Cronenberg er en av de viktigste filmkunstneriske stilskaperne fra 1970-tallet frem til i dag,» sier Montages-redaktør Karsten Meinich. «Senest i Julia Ducournaus sensasjonelle Gullpalme-vinner Titane i 2021, var Crash den fremste referansen. Kontroversen rundt Cronenbergs kunst og sensuren av Crash i Norge er en interessant episode i vår film- og kinokultur, som vi forteller om i en serie podkastepisoder hos oss denne våren. I Montages tror vi denne etterlengtede Oslo-premieren for Crash vil vekke stor interesse. Filmen har ikke mistet noe av sin kraft, og vil fortsatt provosere og splitte publikum. Det viser at kinorommet fortsatt er en viktig og kraftfull arena for sterke kunstopplevelser,».

«Crash sprengte en grense inni meg,» sa Kristin Clemet i 1996 og ga filmen terningkast 1 til Arbeiderbladet, etter å ha sett den i Haugesund da hun var styreleder i Norske Kommunale Kinematografers Landsforbund. Daværende kinodirektør i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen, nektet å sette den opp. Debatten om sensur av grenseoverskridende film på kino raste allerede på 1990-tallet i norsk film- og kinokultur, og kulminerte med reaksjonene på Crash.

Filmen har lenge vært utilgjengelig, men er altså endelig blitt digitalt restaurert – og David Cronenberg presenterte selv Crash i 4K på filmfestivalen i Venezia i 2019, og uttalte at filmen aldri hadde sett bedre ut i en kinosal enn den gjør nå.

Nå kan publikum i hovedstaden endelig gjøre seg opp sin egen mening, og se Crash i kinomørket og på det store lerretet – som filmen var laget for.

Vis mer