Rose
Detaljer
Aldersgrense
9 år
Premiere
Lengde
1 time 46 min
Regi
Niels Arden Oplev
Rollebesetning
Sofie Gråbøl
Lene Maria Christensen
Anders W. Berthelsen
Søren Malling
Luca Reichardt Ben Coker
Peter Gantzler.
Originaltittel
Rose
Språk
Dansk
Sjanger
Drama
Sort komedie
Begrunnelse for aldersgrense
Denne filmen inneholder flere dramatiske scener med en psykisk ustabil voksenperson. Filmen inneholder også en scene som viser en bilulykke og påfølgende skader. Filmen får derfor aldersgrense 9 år.
Se mer

Rose

Se den i Arendal

"Fabelaktig Gråbøl i hjertevarmt drama."
"Resultatet er, sammen med Grobøls fabelaktige opptreden, et særs vellykket, hjertevarmt og publikumsvennlig drama som både sier oss noe om toleranse, nestekjærlighet og viktigheten av verdier som aldri kan gå av moten." Filmfront.no (5)
-----
"..ein film som mest av alt berre er nydeleg, hjartevarm og så inn i hampen rørande". Dag Og Tid
-----
"...en usentimental «road movie» som er rørende, jevnlig småmorsom, konstant engasjerende og skikkelig bra spilt. Fremfor alt av Sofie Gråbøl, som forsvinner helt inn i hovedrollen som Inger og gjør en oppsiktsvekkende sterk prestasjon her." Dagsavisen(5)
-----
"Strålende feelgoodkomedie om schizofreni". "Den danske publikumssuksessen «Rose» veksler uanstrengt mellom barskt alvor, bitende satire og hjertevarm humor". Dagens Næringsliv
-----
"En fantastisk Sofie Gråbøl gir dybde til Inger, som lider av schizofreni". Bergens Tidende (5)
-----
"Oplev har lukkast i å laga ein varm, tidvis morosam, film om eit komplisert tema."
"350.000 danskar har sett denne filmen. Det kan godt bli mange også i Norge." Stavanger Aftenblad (5)
-----
"ROSE av Niels Arden Oplev («Drømmen», «To verdener», «Ser du månen, Daniel») er basert på en historie fra virkeligheten som treffer midt i hjerterota."
"Sjangermessig minner det om filmer som «De urørlige» hvor fokuset ikke er å grave seg ned i det vanskelige, men heller søke hverdagskomikken og de gode øyeblikkene. Dansk «feelgood» på sitt beste, med nydelig musikk av Henrik Skram." Fædrelandsvennen (5)
-----
"Rose er en film som behandler et høyst alvorlig tema. Det gjør den på en måte som er både usentimental, engasjerende og morsom."
"Det vi legger aller mest merke til er noen spesielt gode skuespillerprestasjoner. Og her er veteranen Sofie Gråbøl i en egen klasse." Khrono
-----
"Sofie Gråbøl gjør sin kanskje beste filmrolle". Adresseavisen (5)
-----
"Rose er en fantastisk film, så kort og direkte kan det sies. Den burde egentlig ikke fungere, men gjør det likevel og forteller en historie som er både rørende, vedgående og helt vilt medrivende."
Kulturbunkeren.dk (6 stjerner av 6 mulige)

"Rose er regissørens mest personlige og beste film. Han balanserer perfekt mellom humor og alvor, skuespillet er i toppklasse over hele linjen, og Rasmus Videbæks linse innfanger sublimt hele skuet og de parisiske gater." Filmmagasinet Ekko(Danmark) (5 stjerner av 6 mulige)
---.
"Med en fabelaktig Sofie Gråbøl i sentrum briljerer Niels Arden Oplev med en rørende, morsom, menneskelig kompleks og dypt personlig film om en kvinne med schizofreni, som tar en busstur til Paris, uforglemmelig for både sine medpassasjerer og publikum." Soundvenue (Danmark) (5 stjerner av 6 mulige)

Den danske filmen 'Rose' foregår i 1997, hvor Inger, søsteren Ellen og svogeren Vagn skal med buss til Paris.

Ingen om bord vet at Inger er schizofren, og det kommer som litt av et sjokk, da hun forteller det over bussens høyttaleranlegg. Spesielt den forstokkede vise-skoleinspektør Skelbæk blir forarget.

Det blir en underholdende bussreise og tur i Paris, hvor Inger viser seg å ha en skjult agenda. Underveis beviser den sinnslidende kvinne også at man ikke skal dømme henne på forhånd.

'Rose' er skrevet og regissert av Niels Arden Oplev, som tidligere har stått bak bl.a. Drømmen, Menn som hater kvinner og publikumssuksessen Ser du månen, Daniel. Historien er basert på Oplevs egen søster, og han beskriver det som sin mest personlige fortelling til dato.

I hovedrollen ses Sofie Gråbøl i den imponerende prestasjon som den schizofrene Inger, som ikke er helt enkel å ha med å gjøre. Rollelisten byr bl.a. også på Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen og Søren Malling.
Vis mer