Paragraphs

Aldersgrense

Filmdistributørene setter aldersgrense på alle filmer som skal vises på kino. Nordisk Film Kino har ikke lov til å slippe inn barn på visningene som er under aldersgrensen satt av Medietilsynet da dette kan føre til at vi mister konsesjonen.

Du kan lese mer på Medietilsynet sine nettsider her. 

NB! Du kan bli bedt om å vise legitimasjon ved filmer med aldersgrense, har du ikke med gyldig legitimasjon kan du bli nektet inngang.

A - tillatt for alle
Filmer som er tillatt for alle skal ha et rolig, lett og hyggelig uttrykk. Det kan være kortvarige "bø-effekter" eller litt spennende elementer i en trygg ramme. Alle barn kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

6 år - alle barn sammen med voksne
En film med 6-årsgrense kan inneholde enkelte mørke, dramatiske eller noe truende scener. Den kan også inneholde korte innslag med kraftige lyd og bildeeffekter. Alle barn kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

9 år - barn ned til 6 år sammen med voksne
En film med 9-årsgrense kan ha partier med mørk, intens eller utrygg stemning. Dette kan for eksempel være noe dramatiske bilder av ulykker eller barn som har det vanskelig (inkludert mobbing). Kortvarige og lite nærgående voldsinnslag kan også få 9-årsgrense. Barn ned til 6 år kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

12 år - barn ned til 9 år sammen med voksne
I filmer med 12-årsgrense kan det være gjennomgående mørk stemning - og mye frykt både i karakterer, scener og musikk. Det kan også forekomme kortvarige skrekkeffekter og lite nærgående skildringer av seksualitet. Barn ned til 9 år kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

15 år - unge ned til 12 år sammen med voksne
En film med 15-årsgrense kan ha angstskapende stemning, og inneholde realistiske innslag av katastrofer, krig, omsorgssvikt eller overgrep. Skrekkfilmer, filmer med drap eller detaljerte seksuelle skildringer får normalt 15-årsgrense. Unge ned til 12 år kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

18 år - absolutt aldersgrense
En film med 18-årsgrense kan ha særlig angstskapende stemning, og inneholde store mengder brutale og detaljerte voldshandlinger, særlig i kombinasjon med et angstskapende uttrykk. Skildringer av grov seksualisert vold gir normalt også 18-årsgrense. Filmer som Medietilsynet ikke har vurdert må vises med en 18-årsgrense på kino.

TBC - 18 år
Dersom filmen ikke er ferdig vurdert av Medietilsynet vil det stå "TBC" i aldersgrensefeltet. Vi har da ikke en gyldig vurdering av passende aldersgrense for filmen, og det vil da være 18 års-grense som gjelder. Vi har ikke mulighet til å slippe inn mindreårige på filmer som ikke har en ferdig aldersgrensevurdering av Medietilsynet. 

Når du skal ta med barn som er yngre enn aldersgrensen på kino:
Barn og unge er ulike. Derfor skal du ta hensyn til barnets modenhet og tålegrense når du velger å ta med deg noen som er yngre enn aldersgrensen. Selv om du for eksempel kan ta med en 6-åring på en film med 9-årsgrense er det ikke sikkert filmen passer nettopp for ditt barn. For aldersgrensene 9, 12 og 15 kan du ta med barn som er inntil tre år yngre. Alle barn kan gå på film med 6-årsgrense i følge med foresatte. 18-årsgrensen er absolutt.

Regler på barnebillett: 
Barnebilletter gjelder for barn til og med 12 år.

Regler Babykino:
Skal du på Babykino, voksne betaler for sin billett også går spedbarn gratis (opp til 1 år).