Sparkling: Historien om Champagne
Detaljer
Aldersgrense
Alle
Premiere
Lengde
1 time 29 min
Regi
Frank Mannion
Rollebesetning
Vitalie Taittinger
Bruno Paillard
Stephen Fry
Oz Clarke
Nicholas Soames
Jean-Baptiste Lecaillon
Vincent Chaperon
Tony Laithwaite
Don
Petie Kladstrup
Etienne Bizot
Originaltittel
Sparkling: The story of Champagne
Språk
Engelsk/Fransk
Sjanger
Dokumentar
Begrunnelse for aldersgrense
"Denne filmen inneholder ingen scener som kan virke skadelig på barn, og den blir derfor tillatt for alle."
Se mer

Sparkling: Historien om Champagne

Champagne, verden mest berømte vin har fått sin egen film!<br />
Se menneskene bak, følg historien og se hvordan champagne utvikler seg. Kan franskmennenes champagne (for denne kan kun produseres i området Champagne) fortsatt hevde seg mot alle sine konkurrenter fra rundt om i verden? Og hvordan påvirker klimaendringene produksjonen?

"De fleste dokumentarfilmer på kino har alvorlige eller kontroversiell temaer. Sparkling: Historien om Champagne derimot, er en sprudlende feiring hvor vi får i innblikk i både drikkens historie og møter de mektige driverne
Nå som mange kinoer tillater at man tar med et glass inn i kinosalen kan filmen nytes slik den bør - med et glass champagne." Cinema (5)

-----

"Sparkling: The Story of Champage er en artig liten film om sjampanjens historie. Vi tas med gjennom historien til enkelte av de største sjampanjehusene i verden, som fortelles av sjarmerende representanter for hver enkelt. Kjente navn som Veuve Cliquot, Möet, Pol Roger og Champagne Pommery er bare noen av de luksuriøse sjampanjehusene som får sin historie beskrevet i nøye detalj. Vi tas med ned i spektakulære vinkjellere og vakre herskapshus, hvor det oser luksus og rikdom. Det skal godt gjøres å ikke ville ta seg et glass med bobler etter denne filmen - på godt og vondt.

Filmen føles som en uhøytidelig presentasjon av noe som tas svært høytidelig. Det som er best ved filmen er menneskene som intervjues av regissør Frank Mannion. Disse er vinkjennere- og produsenter, som bærer på fascinerende mengder kunnskap om sjampanje. I tillegg har de interessant nok jordnære personligheter, selv om de jobber innenfor en luksuriøs bransje." Jump-Cut.no (4)

-----

"A love letter to the joys and pleasures of champagne."

En dokumentar og et kjærlighetsbrev til alle ting som har med champagne å gjøre, drikken som fascinerer en hel verden. Med Stephen Fry som tidvis forteller, tar filmen med seeren bak kulissene for å møte mange av de mer og mindre berømte navnene som gjennom årene har blitt forbundet med denne berømte drikken.

I "Sparkling: Historien om Champagne" ledes vi gjennom champagnens historie av den britiske filmregissøren Frank Mannion som forteller om mytene rundt denne drikken som ble oppfunnet av den franske munken Dom Perignon.

Filmskaperen byr på herlige anekdoter og myter og historiene er mange: Peter I av Russland gikk alltid til sengs med fire flasker champagne hver kveld. Casanova anså champagne som et viktig utstyr for forførelse. Napoleon skal ha sagt at «ved en seier fortjener du den, og nederlag du trenger den.» For ikke å glemme Winston Churchill som skal ha sagt under første verdenskrig: «Husk herrer, det er ikke bare Frankrike vi kjemper for - vi kjemper også for Champagne. Churchill var tro mot merket Pol Roger og skal ha konsumert rundt 40 000 flasker (!) i løpet av livet.

Filmen tar oss til tilbake til utgangspunktet, byen Reims i Champagne hvor munken Dom Perignon skapte de første flaskene og den undersøker den kontroversielle teorien om at engelskmennene faktisk oppdaget musserende vin flere tiår før Dom Perignon utbrøt «Jeg kan smake stjernene».

Den ser også på virkningen av klimaendringer - champagneområdet blir for varmt, noe som fører til at Pommery og Taittinger har kjøpt vingårder i Sør -England - og vi møter britiske produsenter av musserende vin som prøver å ta opp konkurransen med de franske.

Sitat fra regissøren:
"Working with these incredible distributors is a dream come true. The film is a love letter to the joys and pleasures of champagne. We were fortunate to be able to shoot during lockdown as champagne producers were classified as essential workers. Hopefully audiences around the world will discover that the film is an excellent vintage, and will immerse themselves in the world of champagne and raise a toast to better things ahead in 2021."
Vis mer