Timbuktu
Detaljer
Aldersgrense
15 år
Premiere
Lengde
1 time 40 min
Regi
Abderrahmane Sissako
Rollebesetning
Ibrahim Ahmed
Toulou Kiki
Abel Jafri
Fatou Diawara
Hicham Yacoubi
Kettly Noel
Mehdi AG Mohamed
Layla Walte Mohamed
Adel Mahmoud Cherif
Salem Dendou
Originaltittel
Timbuktu
Språk
Arabisk/Fransk
Sjanger
Drama
Begrunnelse for aldersgrense
Filmen inneholder scener med avstraffelser og henrettelser, og har en tematikk som kan virke forstyrrende på 11-åringer. Den får derfor 15-årsgrense.
Se mer

Timbuktu

Terningkast 6 fra Klassekampen, Bergens Tidende, Tara og Filmsnakk.no. Terningkast 5 fra Aftenposten, VG, Dagbladet, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og bladet Cinema!
---
" 'Timbuktu' er en viktig påminnelse om at den radikale islamismens største offer er andre muslimer." Bergens Tidende(6)
---
"Hvordan er det å måtte leve under et militant, fundamentalistisk styre? Det er viktig å se en film som denne, som på en nesten stillferdig og vakker måte skildrer hvordan menneskers hverdag - og spesielt gjeteren Kidanes familie - blir forandret når deler av landet Mali blir overtatt av religiøse og hykleriske fanatikere med sine mange forbud. Filmen vant to priser i Cannes, og byr på sterke scener. Men også slående natur, styrke og menneskelighet i opposisjon til grusomheter utført i Guds navn, og en nesten banal fanatisme som i våre dager truer oss alle"
---
"Å fremheve en film som viktig, handler ofte om at den speiler en aktuell tendens i samfunnet. Denne mauretansk-franske filmen er også viktig på denne måten, når den skildrer hvordan jidahister for en stund raserte deler av Mali i 2012.
Men den har en annen kvalitet som hever den over de fleste filmer om denne blodige krigen som militsen Boko Haram nylig presset mot en ny, grusom avgrunn i Nigeria. Regissør Sissako har en behersket, nyanserik formbevissthet som kler dette universet perfekt. Til tross for den grenseoverskridende galskapen han skildrer, gir han oss nok pusterom og avstand til å reflektere over dimensjonene ved overgrepene. Det er altså ikke blodsutgytelsene som er det mest sjokkerende her." (Aftenposten)
---
"Forrige ukes tragiske hendelser i Paris har gjort det som sannsynligvis vil være en av årets ytterst få afrikanske filmer på kino i Norge ekstra aktuell. "Timbuktu" var en av de beste filmene i hovedkonkurransen i Cannes i fjor." (Adresseavisen)
---
"En usedvanlig aktuell film om religiøs intoleranse.
Timbuktu er en usedvanlig film. Til tross for det mørke temaet er det en film av liv, ironi og poesi i en urettferdig verden.

Timbuktu er et av årets høydepunkter på kino." (Cinema)
---
Vårt Land skriver begeistret om filmen: "Rolig og ren, og med besnærende ­vakre bilder er filmen Timbuktu. Men den bygger opp spenning som gir oss sug i magen. ..Det forunderlige er hvordan det er mulig å lage en så rolig og vakker film med et så brutalt tema. For med unntak av noen enkeltscener - som er grusomme nok, men som ikke tværes - tegner filmen et portrett av et harmonisk folk, som lever et fredelig og tradisjonsbundet liv i ørkenen."
---
""Timbuktu" kler av ekstremistene på en poetisk og skarp måte." Dagens Næringsliv.
---
""Timbuktu" er en stillferdig og intelligent film om livet i en by okkupert av fundamentalistiske islamister." Dagbladet(5)
---
" 'Timbuktu' unnlater ikke å vise fram grusomhetene og den enorme uretten som rammer når jihadistene kommer til byen. Men ved å holde fokus på det hverdagslige regelsamfunnet som oppstår, så klarer filmen å avsløre ekstremismens mer latterlige vesen, og får dermed en gyldighet som strekker seg mye lengre enn å kun være et skrekkbilde på dagens militante islamister." Filmpolitiet-P3
---
Vi siterer fra Variety:
"Timbuktu," lead-produced by Sylvie Pialat at Paris-based Les Films du Worso, depicts the fate of men and women living in a village in Northern Mali which has been taken over by jihadists.

Although "Timbuktu" did not win the Palme d'Or, it was one of the best reviewed film playing in competition. Variety's Jay Weissberg called it "a stunningly shot condemnation of intolerance and its annihilation of diversity, told in a way that clearly denounces without resorting to cardboard perpetrators."
Vis mer