Smoke Sauna Sisterhood
Detaljer
Aldersgrense
9 år
Premiere
Lengde
1 time 29 min
Regi
Anna Hints
Originaltittel
Savusanna sõsarad
Språk
Estisk
Sjanger
Dokumentar
Begrunnelse for aldersgrense
Denne filmen har enkelte partier med følelsesutbrudd og beskrivelser av seksuelle overgrep. Da disse ikke er nærgående eller detaljert skildret, får filmen aldersgrense 9 år.
Se mer

Smoke Sauna Sisterhood

Se den i Drammen

Inne i en oppvarmet trebadstue midt i skogen møtes en gruppe kvinner og deler sine erfaringer og mest personlige historier, mens et sanselig kamera rammer inn deres nakne kropper i vakre nærbilder. Fortellinger om overgrep og seksuell opphisselse, begjær og skam blander seg med latter og varme øyeblikk som knyter bånd mellom kvinnene. Den eneste pausen kommer når de forlater badstuen for å skli ned i et forfriskende vannbasseng. Smoke Sauna Sisterhood er en intim, oppslukende opplevelse som fanger det spesielle fellesskapet og intimiteten til saunakulturen. En vakker, usentimental film om femininitet, solidaritet og den svært egenartede saunakulturen som går på tvers av både alder og kroppsformer.

"Sterk og vakker dokumentarfilm om kvinner i estisk røykbadstuekultur.
..det er ingen tvil om at dette er en på samme tid myk, hard og ganske fantastisk original film."
Erlend Loe, Aftenposten (5)
----
"Smoke Sauna Sisterhood er en vakker og relativt langsom film som lar oss ta del i et eget univers. Mange kvinner vil elske den. Men den bør også tiltale menn. Selv om vi ikke direkte blir kjent med de fleste av kvinnene, er vi likevel nært til stede i badstuen. Hints klarer å formidle denne nærheten ved god balanse mellom bilde og tekst (altså stemmene), ved nært og fint foto og ved god klipp. Filmens foto er blant dens sterkeste elementer. Ants Tammik er mannen bak kameraet. Han bidrar til at det blir sterkt og nært og allment.
Noe av det vakreste med filmen er dens langsomme og nære stemning. Den skapes av kvinnene selv ved at de ikke bare forteller - de lytter også. Badstuen er også et sted for lytting. Slik sett er en viktig del av filmens fortelling at den gode samtalen og dens nærhet krever tid, oppmerksomhet - og lytting. Det er ikke et dårlig budskap i vår tid."
(www.khrono.no)
----
"For rundt 13 år siden kom Fortellinger fra saunaen, Joonas Berghäll og Mika Hotakainens fine dokumentar om hvordan finske menn brukte saunaen som sjelerens.
Uendelig vakre Smoke Sauna Sisterhood kommer som en estisk ekvivalent, men enda mer kunstnerisk gjennomført og betakende. Regissør Anna Hints tar oss inn i et tett og i dobbel forstand varmt kvinnefellesskap, i en gammel saunatradisjon som står på Unescos verdensarvsliste.
Sammen med fotograf Ants Tammik har Hints skapt en rolig, dvelende film med bilder som damper av røyk, hete, svette og intimitet, for av og til å sende isninger gjennom både filmen og oss. Som når kvinnene går ut av den varme badstuen for å isbade. Eller når intimiteten som oppstår mellom de nakne kroppene på de varme benkene leder til historier og refleksjoner rundt kvinnelivets mange aspekter - fra fødsler, mens, abort og mishandling til grove voldtekter. Fortalt i et språk like nakent som kvinnekroppene.
Det er så ømt og respektfullt filmet og formidlet, så bevegende og gjenkjennende å bivåne. Fotografisk renskåret og taktilt, med de skulpturelle kroppenes individuelle egenart i sentrum, badet i varmt lys, eller bare ansiktene, idet de snakker selv, eller bare lytter. Et og annet fornavn nevnes. Ellers er kvinnene navnløse, men trer like fullt frem for oss med stor og individuell tydelighet. " (Sakset fra Sørensens Filmservice)
----
"For dokumentaren «Smoke Sauna Sisterhood» har regissør Anna Hints samlet en gruppe kvinner på en sauna i de estiske skogene. Filmen krever oppmerksomheten din, men du blir belønnet med en filmopplevelse helt utenom det vanlige." KinoMagasinet (5)
----
"«Smoke Sauna Sisterhood» - vakker dokumentar om kvinnefelleskap og tradisjoner.
Anna Hints dokumentarfilm Smoke Sauna Sisterhood utforsker den eldgamle estiske tradisjonen med røykbadstuer. Den er samtidig et intimt kvinneportrett." Cinema (5)
----
"Anna Hints portrætterer intimt en gruppe kvinder, der mødes i saunaens særlige, sanselige rum." LMD
----
En gruppe kvinner sitter i en rykende varm sauna og utveksler historier. En vakker, usentimental film om femininitet, solidaritet og den svært egenartede saunakulturen som går på tvers av både alder og kroppsformer, fanget på film med en usedvanlig sterk og rørende intimitet.
----
En stemningsfull og sanselig film om samvær, solidaritet og feminint fellesskap i saunaen
På samme måte som i nabolandet Finland, har saunaen en helt spesiell plass i estisk kultur. Badstuen er et sted man går for å rense kropp og sjel, og hvor man kan prate fritt om det man har på hjertet. I denne dokumentaren blir vi med til et skogkledd landskap sør i Estland, hvor en gruppe kvinner bruker saunaen som en blanding av sosial møteplass, terapirom og spa. Omgitt av sine medsøstre og innhyllet i glohet damp, åpner de opp om begjær, skam, opphisselse og overgrep - for å nevne noe.

Den stilsikre og sanselige SMOKE SAUNA SISTERHOOD nøyer seg ikke bare med å dokumentere badstuens særegne ritualer og samværsform. Ved hjelp av stemningsfullt foto og gjennomarbeidet lyddesign forflytter regissør Anna Hints publikum inn i saunaen, og gjør oss til en del av det intime og inkluderende fellesskapet. Resultatet er en audiovisuell opplevelse som ikke ligner noe annet du har sett på kino i år - en film full av vakre, vonde og dypt menneskelige vitnesbyrd om det å være kvinne, som demonstrerer saunaens helbredende egenskaper. (Sakset fra BIFF-programmet)
----
Den visuelle poesien er fabelaktig. Financial Times
----
Det er en intens film å se, til tider smittende fornøyelig, andre ganger hjerteskjærende trist. The Observer
er, thereby creating the impression of a universal experience of women.)
----
Dette er en film som fortryller; kameraet visere ofte ikke den som snakker, men den som lytter, og skaper med det inntrykk av en universell erfaring for kvinner. The Guardian
----
Det lille røykfylte mirakelet til denne filmen er hvordan den skaper noe så lite håndfast, så lyrisk, fra det helt elementære; ild, ved, vann og masse nakne kvinnekropper. Variety
----
Hypnotisk, intim og ubeskrivelig ærlig. Harper's Bazaar
----
En av årets beste dokumentarer. Hindustan Times
----
A smoke sauna is a sacred place where you can cleanse your spirit. So says a voice shrouded in smoke and steam. But to whom does the voice belong? A mother, a grandmother, all mothers, Mother Earth? Inside a heated wooden sauna in the middle of a forest, a group of women meet and share their experiences and most personal stories, while a sensuous camera frames their naked bodies in beautiful close-ups. Tales of abuse and sexual arousal, lust and shame mingle with laughter and warm moments of great bonding between the women. The only break comes when they leave the sauna to slip into a refreshing pool of water, its size defined by the season and the nature they are surrounded by. 'Smoke Sauna Sisterhood' is an intimate, immersive experience that captures the special community and intimacy of sauna culture.

Vis mer