Mirakelet i Gullspång
Detaljer
Aldersgrense
12 år
Premiere
Lengde
1 time 47 min
Regi
Maria Fredriksson
Originaltittel
Miraklet i Gullspång
Språk
Norsk/Svensk
Sjanger
Dokumentar
Se mer

Mirakelet i Gullspång

Se den i Tønsberg

Terningkast 6 "Et mirakel av en film - gåsehud fra start til slutt" - Nordlys

Et tegn fra Gud får de to norske søstrene May og Kari til å kjøpe en leilighet i den lille svenske byen Gullspång. Sjokket inntreffer når de møter eieren av leiligheten på meglerkontoret: Olaug, som selgeren heter, er nemlig prikk lik deres avdøde storesøster, som døde 30 år tidligere. Og ikke bare er hun lik i utseende, men hun er også født på samme dag som den avdøde søsteren. Det som begynner som en helt utrolig familiegjenforening tar imidlertid flere brå vendinger, og utvikler seg til en dramatisk fortelling om arv og miljø, familiehemmeligheter og vårt behov for å ha noe å tro på.

Dokumentarfilmen MIRAKELET I GULLSPÅNG startet da de norske søstrene tok kontakt med den svenske regissøren Maria Fredriksson for å fortelle historien om familiegjenforeningen - som de så på som et mirakel som måtte fortelles om på film. Fredriksson følger søstrene tett over flere år, og etterhvert blir arbeidet med filmen et nitidig detektivarbeid med store følelsesmessige konsekvenser. Resultatet er en oppsiktsvekkende og spennende kinodokumentar med en fortelling som overgår fiksjonen.

Filmen vant den svenske prisen Guldbaggen for Beste dokumentarfilm 2023.

PRESSEN OM FILMEN:

Terningkast 6 "Et mirakel av en film - gåsehud fra start til slutt" - Nordlys

Terningkast 6 "Twin Peaks i Lakselvdalen" - Fredrikstad Blad

Terningkast 5 "Nesten for god til å være sann" - NRK

Terningkast 5 "Spektakulært" - Aftenposten

Terningkast 5 "Se den på kino så fort du kan" - iTromsø

Terningkast 5 "Du tror det ikke før du får se det" - Bergens Tidende

Terningkast 5 "Spinnvill" - Adresseavisen

Terningkast 5 "Mirakuløs" - Stavanger Aftenblad

Terningkast 5 "Utrolig engasjerende og fascinerende" - Filmhjertet

REGISSØR MARIA FREDRIKSSON OM FILMEN:

"Kjernen i filmen er historien om tre sterke kvinner. Hva skjer når sannheten og fortellingen man har fortalt om sitt eget liv plutselig blir revet bort? Som mennesker har vi behov for å søke etter sannhet, for å forstå og forklare livene våre. Men vi trenger også det mystiske og uforklarlige. I denne filmen blandes disse behovene. For de involverte blir ønsket om å definere sin egen sannhet viktigere enn å vite hva som faktisk er sant.
Jeg vil at filmen skal være en påminnelse om hvor merkelig og magisk livet er - og håper at publikum blir like oppslukt av å se fortellingen utfolde seg som jeg var da jeg laget filmen"

Maria Fredriksson er regissør, produsent og manusforfatter som har laget en rekke korte dokumentarfilmer. MIRAKELET I GULLSPÅNG er hennes første helaftens dokumentarfilm. Den hadde premiere ved Tribeca Filmfestival i New York i juni 2023. Filmen er produsert av det svenske selskapet Ballad Film. Mer Film er norsk samprodusent og distributør av filmen.

For pressehenvendelser kontakt Joakim Thorkildsen, Newslab: joakim [at] newslab.no

Vis mer