Trailer coming soon
Gjøkeredet
Detaljer
Aldersgrense
15 år
Premiere
Lengde
2 timer 14 min
Regi
Milos Forman
Rollebesetning
Jack Nicholson
Louise Fletcher
Danny de Vito
Originaltittel
One Flew Over the Cuckoo's Nest
Språk
Engelsk
Sjanger
Drama
Se mer
Trailer coming soon

Gjøkeredet

Se den i Sarpsborg

Jack Nicholson storspiller i Milos Formans nådeløse skildring av et psykiatrisk sykehus.

Gjøkeredet er ingen komedie, og var heller ikke ment som en satire. Milos Forman har uttalt at han bare ønsket å fortelle en historie om en person som blir plassert på en mentalinstitusjon, og livet på denne institusjonen. Men filmen fungerte satirisk. Den er basert på Ken Keseys roman, som ble en kultbok på 60-tallet for alle dem som følte seg som utskudd, eller ikke ville passe inn i det etablerte samfunnet. I filmen ble bokas karikerte måte å beskrive sykehusets ansatte på tonet ned, noe som sannsynligvis var helt nødvendig for å få det til å fungere som film. Resultatet ble en realistisk framstilling som er like opprørende som morsom. Og på langt nær så banal som en slik historie kunne ha blitt.

Gjøkeredet høstet hele fem Oscarstatuetter, blant annet fikk Jack Nicholson prisen for beste mannlige hovedrolle. Ingen overraskelse for dem som har sett filmen. Spesielt fascinerende er de to scenene hvor McMurphy (Nicholson) intervjues av sykehuslegen, dr. Spivey. Som legen finner vi faktisk en virkelig lege, Dean Brooks. De to scenene er helt improviserte, Nicholson behandles som en vanlig pasient av Brooks/Spivey, og glir ubesværet inn i rollen som pasient. I tillegg fikk filmen Oscar for beste film, beste manus, beste kvinnelige hovedrolle og beste regi.

Tsjekkeren Forman lagde et knippe filmer i sitt hjemland mens klimaet ennå var sånn noenlunde mildt, men han forlot Tsjekkoslovakia i 1968. Gjøkeredet var Formans andre film i USA. Senere har han laget filmer som HairAmadeus og Valmont.

Vis mer