The Mother of All Lies
Detaljer
Aldersgrense
9 år
Premiere
Lengde
1 time 37 min
Regi
Asmae El Moudir
Originaltittel
??? ???? (Kadib Abyad)
Språk
Arabisk
Sjanger
Dokumentar
Se mer

The Mother of All Lies

Med utgangspunkt i et bilde fra barndommen bygger regissøren nabolaget sitt i miniatyr. På nyskapende vis forteller THE MOTHER OF ALL LIES om en families historie, parallelt med Marokkos historie.

Med hjelp av faren bygger El Moudir en replika av nabolaget hun vokste opp i. Resultatet er en nydelig håndlagd gjentolkning av deres delte fortid, fylt med dukker som ligner på de ulike familiemedlemmene og naboene. Her tar regissøren oppgjør med sine egne barndomsminner, og særlig en skjebnesvanger dag i 1981, da Fatima, en ung jente i nabolaget, døde.

En økonomisk krise i landet førte til det som omtales som Brødopprøret i Casablanca i 1981. I opprøret er det trodd at over 600 døde, men de fleste dødsfallene ble dekket over. Fatima var like gammel som regissøren da hun døde, noe som beveger El Moudir dypt. På denne måten tar The Mother of All Lies et vakkert oppgjør med både et personlig og et nasjonalt traume i Marokko.

Filmen vant to priser på filmfestivalen i Cannes, blant annet for beste regissør i seksjonen Un certain regard.

«The Mother of All Lies is an astonishing work whose maturity comes from El Moudir's wide-eyed approach to her family history, where memory and history are quite literally reduced to playthings in order to process the unspeakable events they conjure up.»
- Manuel Betancourt, Variety -

Vis mer