Gritt
Detaljer
Aldersgrense
Alle
Premiere
Lengde
1 time 59 min
Regi
Itonje Søimer Guttormsen
Rollebesetning
Birgitte Larsen
Marte Wexelsen Goksøyr
Lars Øyno
Andrine Sæther
Maria Grazia de Meo
Lars Vaular
Originaltittel
Gritt
Språk
Engelsk/Norsk
Sjanger
Drama
Begrunnelse for aldersgrense
Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for barn. Den blir derfor tillatt for alle.
Se mer

Gritt

Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte. 
 

Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.

PRESSEN OM FILMEN:

"En triumf" - Dagens Næringsliv

"Intens, åndeløst oppfinnsom og ikke minst hysterisk morsom" - Montages

"Forfriskende og vittig" - Bergens Tidende

"Om du skal se én film i sommer, bør det være denne" - Subjekt

"Birgitte Larsen er utmerket som manisk og drevet kunster" - Dagbladet

"Det friskeste vi har sett i norsk film på lenge" - Dagsavisen

"Lyser av originalitet, kreativitet og skapertrang" - NRKGRITT er den første spillefilmen til regissør Itonje Søimer Guttormsen. Filmen hadde premiere i hovedkonkurransen til Rotterdam filmfestival hvor den mottok strålende anmeldelser fra internasjonal presse. Filmen har vært vist på en rekke filmfestivaler siden og vant prisene for beste film og beste skuespiller ved filmfestivalen i Vilnius.

GRITT er nominert til sju Amandapriser.

Om Birgitte Larsen:

Birgitte Larsen er skuespiller ved Nationaltheatret, hvor hun er aktuell med publikum- og kritikersuksessen REFORM 97 og ETTER STILLHETEN. Hun er også husdramatiker på Dramatikkens hus. Larsen er utdannet ved Statens teaterhøgskole og har vunnet Heddaprisen. Tidligere har hun spilt i filmer som SOM DU SER MEG og LYSET FRA SJOKOLADEFABRIKKEN. Larsen har samarbeidet med regissør Itonje Søimer Guttormsen siden 2007. Karakteren Gritt var hovedperson i kortfilmen RETRETT fra 2016. Med spillefilmen GRITT fortsetter de to samarbeidet og fortellingen om Gritts reise.

Om Itonje Søimer Guttormsen:

Itonje Søimer Guttormsen (f. 1979) er regissør bosatt i Oslo, med utdannelse fra European Film College i Danmark, Den norske filmskolen og Akademin Valand i Sverige. Hennes kortfilm RETRETT fra 2016 gjorde seg bemerket ved festivaler i inn- og utland. Søimer Guttormsen leder performance gruppen «Lilithistene» som senest var å se ved Akershus Kunstsenter våren 2020, og er opphavskvinne for kunstfilmfestivalen ByFlimmer og KORET.

GRITT er hennes spillefilmdebut.
Vis mer