Hei:  
 


I skyggen av oljeeventyret

  • Premiere: 9. juni
  • Dokumentar
  • 29 min.
Henter stemmer...

Publikum mener

Antall stemmer:
Originaltittel: I skyggen av oljeeventyret
Regi: Marte Hallem
Språk: norsk
Nasjonalitet: Norge
Produksjonsår: 2017

Over 50 unge mennesker i ei lita bygd i Trøndelag. Borte i overdoser, ulykker og selvmord. Hvordan kunne det skje? Kan det skje igjen?

"I SKYGGEN AV OLJEEVENTYRET" er en film som handler om å se mennesket i perioder med store endringer og rask vekst. Hva kreves av oss som samfunn når verden omkring oss endres og får ny form? Dokumentarist Marte Hallem tar folk med tilbake til hennes ungdomstid i Verdal på 1990-tallet, og forsøker å forstå hvorfor så mange fra hennes omgangskrets døde på grunn av overdoser, selvmord og trafikkulykker.

DA OLJEEVENTYRET KOM TIL BYGDENORGE
I 1970 ble Norges første spesialverksted for oljeindustri etablert i Verdal. Folk fra inn- og utland kom flyttende til kommunen, som opplevde en gigantisk befolkningsvekst på noen få år. Mange av industriarbeiderne kom med kone og barn. Sosialt ble det en tid preget av store omveltninger og en utfordrende integreringsprosess med en befolkning som fram til nå stort sett hadde bestått av bønder og kommunalt ansatte.

OVER 50 DØDE
Ungene som vokste opp i denne perioden, opplevde en urolig tid. Enkelte skoler fikk så mye som 25 nye elever per uke. Nye boligfelt spratt opp på rekordtid. Nye strukturer skulle etableres, nye naboer skulle bli kjent, og et helt samfunn skulle lære seg å bo og virke sammen. På nittitallet var mange av barna som kom til Verdal, blitt ungdommer. Det oppsto stor sosial uro, med alvorlige opptøyer, mye kriminalitet og rus. I dag er over 50 av de unge som var i samme ungdomsgjeng den gang, døde som følge av rus, selvmord og trafikkulykker. I filmen møter vi deres nære venner som akkurat klarte seg, og hører deres tanker om hva som gikk galt.

ERFARINGER ANDRE BØR LYTTE TIL
Verdal har gått fra å være en av de mest belastede kommunene i landet knyttet til rus og ungdomskriminalitet til å score svært godt på slike undersøkelser. Kommunen sitter på erfaringer som mange har nytte av å høre om. Norge og resten av Europa er inne i en periode med store omveltninger knyttet til flyktningestrømmer, urbanisering og teknologiske omveltninger. "I skyggen av oljeeventyret" er i våre øyne en aktuell film som tar opp spørsmål knyttet til vekst, integrering og generelle menneskelige behov. Men mest av alt er det en rørende historie om ungdomstid på godt og vondt, og en verdig hyllest til alle vennene som gikk bort så altfor tidlig.