Hei:  
 


Astrup - Flammen over Jølster

Astrup - Flammen over Jølster

  • Premiere: 4. oktober
  • Drama / Biografi
  • 12 år
  • 1 t. 19 min.

En storslått biografisk ferd gjennom Nikolai Astrups liv og inspirasjonen bak hans mest kjente bilder

Henter stemmer...

Publikum mener

Antall stemmer:
Originaltittel: Astrup - Flammen over Jølster
Regi: Pål Øie
Aldersgrense: 12 år
Originalspråk: norsk
Nasjonalitet: Norge
Produksjonsår: 2019
Begrunnelse: Filmen har en mørk stemning, og inneholder enkelte scener med skremmende bilder og skikkelser. Disse kan virke urovekkende på 9-åringer, og filmen får derfor 12-årsgrense.

”Så vakker at det nesten svir i øynene” - Bergens Tidende
”Fascinerende film som gir god kunnskap” - Aftenposten
”Interessant og rik” - NRK p3
”Eit vakkert Astrup-portrett” - Dag og Tid
”Morsomt og innlevende portrett av en fascinerende bohem” - Cinema

«Nikolai Astrup skulle vært like berømt som Edvard Munch, men verden synes å ha glemt ham - frem til nå», The Guardian 2016.

Thure Lindhardt («Broen») personifiserer Nikolai Astrup (1880-1928), en av Norges største billedkunstnere i dette storslåtte biografiske dramaet «Astrup – Flammen over Jølster».

Den unge Nikolai gjør opprør mot sin pietistiske prestefar. Mentoren, kommunisten Anton Fond (Dennis Storhøi) inspirerer han til å reise ut i Europa for å lære. I Paris forakter han moteriktige malerkollegaer og finner sin egen stil. Etter et halvt år med studier og et utsvevende liv reiser han våren 1902 hjem til Jølster i Sunnfjord. Her forsetter han å la seg inspirere av lokale tradisjoner, overtro og hedenske skikker. Hans fargesterke skildringer av Vestlandets frodige natur og folkeliv har vært folkeeie i generasjoner. De ikoniske midtsommernattbildene med sankthansbål, livsglede, dans, alkohol og erotikk er salt i sår for prestefaren og bygdas pietister. Da han gifter seg med den 15 år gamle Engel (Henriette Marø) blir det reaksjoner, men Nikolai og Engel bryr seg ikke om sladderen. De får 8 barn, og med egne hender bygger de Astruptunet som blir motiv for mange av hans mest kjente bilder.

Astrup - Flammen over Jølster tar oss med på en ferd gjennom Nikolai Astrups liv og inspirasjonen bak hans mest kjente bilder, frem til hans alt for tidlige død i 1928.

Medvirkende: Thure Lindhardt, Dennis Storhøi, Henriette Marø