Hei:  
 


Tårnet

Det Kritiske Rom på Film fra Sør: Å aldri få vende hjem

Snurr film, kjør debatt! Siden 2003 har Film fra Sør gravd dypere i samfunnsaktuelle spørsmål knyttet til Asia, Afrika og Latin-Amerika gjennom Det Kritiske Rom, vårt faste og svært populære program for filmvisning og samfunnsdebatt. Vi setter engasjerende, hardtslående og lærerik film på plakaten, fulgt av diskusjoner med filmskapere og eksperter.

FN-sambandet og Film fra Sør arrangerer i år en samtale om situasjonen for Palestinere i flyktningleirene i Libanon, og om framtidsutsiktene for flyktningene 70 år etter fordrivelsen fra hjemlandet med utgangspunkt i filmen «Tårnet».

SAMTALE ETTER FILMEN: Etter visningen av Tårnet arrangerer vi en samtale om situasjonen i flyktningleirene, og om framtidsutsiktene for flyktningene 70 år etter fordrivelsen fra Palestina. Til samtalen kommer regissør Mats Grorud sammen med palestinske Abu Hassan. Manuset til filmen er basert på livet til Hassan og hans familie. Samtalen ledes av Line Khateeb fra Norsk folkehjelp.

Følg arrangementet på Facebook!

OM FILMEN
Elleve år gamle Wardi er palestiner, fjerdegenerasjons flyktning, og bor i en flyktningleir i Libanon. Hver generasjon har bygget en ny etasje på familiens hus, som nå er et tårn, og Wardis oldefar Sidi har bodd der siden han flyktet fra sitt hjem 1948. Nå er han døende, men har hele livet holdt fast ved drømmen om å flytte tilbake, og bærer nøkkelen til huset der hjemme som en amulett rundt halsen. Når Wardi begynner å lete i familiehistorien for å forstå oldefarens svunne håp om å vende hjem, hører hun for første gang om al-Nakba, fordrivelsen fra det som var Palestina.

Tårnet er basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av regissør og manusforfatter Mats Grorud da han bodde i en flyktningleir i Beirut. Den kombinerer dukkeanimasjon og 2D-animasjon for å gi liv til det som er blitt en rørende og engasjerende fortelling.

Filmen vises med arabisk tale og engelsk undertekst.

Andre arrangementer i Det Kritiske Rom kan du lese om her

Klassekampen er stolt samarbeidspartner av Det Kritiske Rom.

OM FN-SAMBANDET
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål i Norge. Målgruppene er alt fra skoleverket og mediene til publikum for øvrig. FN-sambandet arrangerer seminarer og debatter om internasjonale spørsmål over hele landet, og holder foredrag for skoler og organisasjoner.

OM FILM FRA SØR
Film fra Sør arrangeres for 28. gang 8.- 18. november. Festivalen viser 80 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika fordelt på 260 visninger. Billetter til utvalgte visninger er i salg fra 16.oktober. Fullt festivalprogram og billetter til hele festivalen slippes 26. oktober.

Årets Film fra Sør-kinoer er Nordisk Film kino Vika og Klingenberg, Cinemateket i Oslo og Vega Scene.

Følg årets festivalevent her