Sweet Country

Sweet Country

  • Premiere: 16. februar
  • Drama / Western
  • 15 år
  • 1 t. 53 min.

Outback-western! Vinner av Juryprisen i Venezia!

Henter stemmer...

Publikum mener

Antall stemmer:
Regi: Warwick Thornton
Aldersgrense: 15 år
Språk: engelsk/aborigini
Nasjonalitet: Australia
Produksjonsår: 2017
Begrunnelse: Enkelte nærgående og blodige drapsskildringer gjør at denne filmen får 15-årsgrense.

Vi er i Australias Northern Territory på 1920-tallet, og kolonialiseringen som foregår har ingenting med det vi kaller sivilisasjon å gjøre. I sentrum for fortellingen er Sam, en middelaldrende aborigin, som lever sammen med sin kone Lizzie. Deres relativt stabile verden raser sammen når de må ta et arbeidsoppdrag for den alkoholiserte sosiopatien og krigsveteranen Harry March. Etter hvert havner Sam i en dødelig skuddveksling med Harry. Det er åpenbart selvforsvar, men uansett omstendigheter vet Sam at med en hvit manns liv på samvittigheten, er det bare en ting å gjøre. Sammen med Lizzie legger han på flukt.

SWEET COUNTRY er en western og et nådeløst drama i et storslagent landskap. I tråd med sjangeren er hovedpersonen fåmælt, men her får dette en dobbel betydning, som bilde på en tilstand hvor det uansett ikke vil nytte å si noe. Til slutt blir spørsmålet om de få som taler Sams sak, kan vinne fram, eller om motkreftene vil være for sterke.
----
Warwick Thornton (f. 1970) er fra Alice Springs, Australia. Han studerte filmfoto ved Australian Film, Television and Radio School, og har siden jobbet som både filmfotograf og regissør. I 2009 spillefilmdebuterte han med SAMSON & DEILIAH, som også ble hans internasjonale gjennombrudd.

----
"Det er ikke sikkert det kommer bedre westernfilm på kino i år." Adresseavisen (5)
----
"Skjønnhet møter grusomhet i "Sweet Country. Rasistisk forakt og fornedrelse spilles ut i et storslått, australsk landskap. Midt i all grusomheten bærer "Sweet Country" i seg en stor, filmatisk skjønnhet og en relevans som strekker seg ut over den historiske betydningen filmen har." BT (5)
----
""Sweet Country" er ikke kun en brutal film, den er også vakker; nærmest poetisk."
""Sweet Country" vant juryens spesialpris under filmfestivalen i Venezia i 2017. Det tror jeg var fortjent." Klassekampen (5)
----
"En nådeløs verden. Sweet Country har handlingen lagt nitti år tilbake i tid, men problemstillingene er ikke fjerne. Du forlater ikke kinoen uberørt etter å ha sett denne filmen. " Bladet Cinema (5)
----
"Eminent australsk westen. Sterk og god australsk western fra 1920-tallet sett fra aborginernes perspektiv. Adresseavisen (5)
---
"En humanistisk western" Fædrelandsvennen (5)
----
"Rå, hard og vanskelig å glemme er inntrykket som Sweet Country gir. Det varer lenge etter at du har reist deg fra kinosetet." Unikum (5)
----
"I et storslagent og smellvakkert landskap følger vi Sam og flere andre karakterer hvor miljø, natur og hverdagens utfordringer skildres på en nydelig måte av den australske regissøren Warwick Thornton." Filmfront.no (5)
----
"Her er alle ingredienser til en klassisk western der godt står mot ondt, der forfølgelsen gjennom et ugjestmildt landskap dreper både menn og hester, der de innfødte har et intimt kjennskap til naturen som gir dem fortrinn. Her er også lovløsheten som har tatt nakketak på rettferdigheten. Understrømmen i historien er den kolonialistiske uretten som ble opprettet med europeiske våpen og vold - og videreført like til vår egen tid." Dagbladet
----
"Prisvinnende "Sweet Country" er nok et oppgjør med Australias fortid; drevet av raseri og fortvilelse over lidelsene urbefolkningen ble utsatt for." Dagsavisen
----

Medvirkende: Bryan Brown, Hamilton Morris, Sam Neill, Thomas M. Wright, Ewen Leslie, Gibson John, Natassia Gorey-Furber, Matt Day, Anni Finsterer, Tremayne Doolan, Trevon Doolan