Historjá - Broderi for Sápmi
Detaljer
Aldersgrense
Alle
Premiere
Lengde
1 time 29 min
Regi
Thomas Jackson
Rollebesetning
Britta Marakatt-Labba
John-Isak Labba
Originaltittel
Historjá - Stygn för Sápmi
Språk
Nordsamisk/Svensk
Sjanger
Dokumentar
Begrunnelse for aldersgrense
Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for barn. Den blir derfor tillatt for alle.
Se mer

Historjá - Broderi for Sápmi

Se den i Drammen

En blendende vakker og gripende dokumentar om den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labba

«Kampen begynte da jeg ble født, for i den samiske kulturen har vi alltid blitt tvunget til å kjempe. Nå har vi en ny kamp å føre, mot klimaforandringene. Vinner vi ikke den kommer den til å bli vår siste» - Britta Marakatt-Labba

HISTORJÁ er en dokumentar om kunsternen Britta Marakatt-Labbas verk og livshistorie. Gjennom en blanding av nydelige naturbilder og arkivmateriale gir denne filmen også et innblikk i samisk historie og hvordan klimaendringene truer livsgrunnlaget til den samiske kulturen.

Filmen tar utgangspunktet i Marakatt-Labbas hovedverk «Historjá», et 24 meter langt broderi som skildrer motiver fra samisk historie. Broderiet henger på universitetet i Tromsø og var utstilt på Documenta 14 i Kassel, en av kunstverdens viktigste visningsplattformer. I år er hun aktuell som en av de utvalgte til kunstbiennalen i Venezia.

Med små sting maner Marakatt-Labba fram det samiske folkets historie og mytologi, og forteller også om kolonialisme, statsstøttet rasisme og politisk strid. Etter tiår på barrikadene for sitt folks rettigheter, med kunsten som våpen, står hun nå overfor sin største kamp, kampen mot klimaendringene. Marakatt-Labbas familie driver med reinsdrift og filmen skildrer hvordan klimaendringene påvirker familiens virke. Vil det være mulig for hennes sønn å videreføre familietradisjonen?

HISTORJÁ er en film med mange lag. Den vever sammen fantastisk vakkert naturfoto fra Sápmi med utforskning Britta Marakatt-Labbas kunst og arkivbilder fra blant annet Alta-aksjonen på 80-tallet. Filmen er poetisk, men også en maning til kamp. Britta Marakatt-Labbas livskraft er smittende og til stor inspirasjon.


PRESSEN OM FILMEN:

«En rystende film om undertrykkelsen av et urfolk» - Vård Land
«Visuelt slående dokumentar» - Morgenbladet
«Et sterkt portrett av en rebelsk samisk kunstner» - Göteborgs-posten
«En hjerteskjærende, vakker film» - Dagens Nyheter
«En engasjerende og troverdig fortalt dokumentar» - Aftonbladet
Vis mer